Ana Menü

Forum Başlıkları

En Yeni Forum Başlıkları
· Yalandan Kim Ölmüs !
· REFARANDUM
· SOYGUNA HAYIR DE !
· İZ BIRAKANLAR ( Erda...
· Aslanım benim!...
En Fazla İlgilenilen Başlıklar
· İZ BIRAKANLAR ( E... [6]
· BİRAN [6]
· Veli Dayı... [3]
· Bir Eski Zaman K... [3]
· Senin , benim, on... [3]

En Son İncelemeler

Çevrimiçi Kullanıcılar

· Çevrimiçi Ziyaretçiler: 3

· Çevrimiçi Üyeler: 0

· Toplam Üye Sayısı: 101
· En Yeni Üye: can celik

Üye Girişi

Kullanıcı Adı

Parola

Henüz Üye Değil Misiniz?
Buraya Tıklayarak Üye Olabilirsiniz.

Parolanızı Mı Unuttunuz?
Buraya Tıklayın

Anket

Tanımlanmış Anket Bulunamadı.

Kısa Mesajlar

Mesaj göndermeniz için üye olmanız gerekmektedir.

02/09/2010 08:31
Değerli Köylülerimiz, trafik kazasında kaybettiğimiz ve bizi kedere boğan çocuklarımız için 3 Eylül 2010 ( cuma günü ) Köyüzümde 40 yemeği verilecektir. Tüm dostlarımız davetlidir. Yusuf DURGUN

19/08/2010 14:32
20 Ağustos 2010 Cuma Günü saat 12.00-13.00 arası Köyde Okulda babamız İsmail Çelik'in Yedi yemeği vardır. Tüm köylülerimiz davetlidir... OĞLU: Can ÇELİK

17/08/2010 10:24
Köyümüzün Değerli İnsanı İSMAİL ÇELİK Köyde Hayatını Kaybetmiştir. ÇELİK Ailesinin Yakınlarının Ve Köylülerimizin Başısağolsun. DERNEK YÖNETİMİ

10/08/2010 11:23
ZERKYONETİM: Babamız, Dedemiz, Haydar BAYRAK'ın 1. nci ölüm yıl dönümü nedeniyle Natoyolu Cengizhan mahallesinde 15.08.2010 pazar günü saat 13.00 de yemek verilecektir. Herkes davetlimizdir..

06/08/2010 22:15
ZERKYÖNETİM: Köyümüzün önemli isimlerinden, Değerli Büyüğümüz Cuma TUNÇ'un ölüm yıldönümünde 10.08.2010 tarihinde ( Salı Günü ) Saat: 13-14 arası Zerk Köyünde Yemek verilecektir. Herkes Davetlidir

21/07/2010 23:43
ZERKYÖNETİM: trafik kazasında Kızını, Torununu ve Eniştesini kaybeden DURGUN Ailesinin acılarını derinden paylaşıyor, başta Durgun Ailesi olmak üzere tüm köylülerimizin başı sağ olsun diyoruz...

20/07/2010 23:04
Durgun Ailesinin başı sağolsun allah sabır versin

13/07/2010 10:34
DUYURU: Köylümüz Zeynep Karagöllü'ye Allahtan rahmet yakınlarına başsağlığı dileriz..Tüm köylülerimizin başısağolsun... Ankara çaltepe Köyü Derneği Yönetim Kurulu

13/07/2010 10:32
DUYURU: Acı kaybımız Sevgili Yusuf Uçak'ın Ölüm Yıl Dönümü Nedeniyle 17.07. 2010 Cumartesi Günü Saat 13.00 de Köyde Yemek Verilecektir. Bütün köylülerimiz davetlidir.. Ali UÇAK

09/07/2010 18:39
28.05.2010 tarihinde kayıp ettigimiz Sevgili Babamız Süleyman Yenigün 11-07-2010 tarinde 40. yemeği verilercektir. TÜM KÖYLÜLERİMİZ DAVETLİDİR...Ziyar
etçi Defterini Okuyunuz

Başlığı Görüntüle

Başlığı Yazdır
Hrant Dink'in Hayatı
hguvendir
#1 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 18-01-2010 23:11
Üye

Katılım Tarihi: 05.01.10

Hrant Dink'in hayatı

Eşi Rakel ile tanışmasından TKP/ML üyeliğine yetiştirme yurtlarından gazeteci kimliğine kadar gecen yoğun trafik 53 yıl sonra alçakça bir cinayetle son buldu. Uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink kimdir?

15 Eylül 1954 sabahı Malatya'da Ermeni ve Alevilerin yaşadığı Çavuşoğlu mahallesinde dünyaya merhaba diyen ve daha sonra Hrant olacak bir erkek cocuk gelmistir dünyaya... Sarkis ve Gulvart çifti ilk çocuklarına Ermenicede "canlı ateş" anlamına gelen Hrant ismini verir. Çiftin ikişer yıl arayla iki çocukları daha olur. Baba Sarkis Dink mütevazi bir terzidir Malatya'da... Cevreye kendini tanıtırken "Haşim" ismini kullanır. Malatya'da Terzi Haşim olarak nam salar zaten bir sure sonra...
O Malatya Gürün'lü; adi tek gul anlamına gelen anne Gulvart da Sivas Kangallı'dır.Terzi Haşim kumar müptelasıdır. Kazandığı parayı kumarda kaybeder hep. Yetmeyince de sağdan soldan borç alır. Öyle bir zaman gelir ki kazandığı parayla borçlarını da ödeyemez. En son çare Malatya'dan kaçmaktır. Terzi Haşim de öyle yapar zaten. Eşi ve çocuklarıyla soluğu İstanbul'da alır.

Büyük şehirde yeni bir hayata baslar aile. Terzi Haşim Malatya'da kalmıştır artık. İstanbul'da Sarkis Dink ismiyle çıkar ortaya... Ancak baba Dink İstanbul'da da uslu durmaz. Burada da kumar oynamaya devam eder. Bu durum Dink çiftini boşanmaya kadar götürür.Aile parçalandığı gün çocuklar dramatik bir olayla karşı karşıya kalır. Dayının evinin önünde anne anneanne yengeler pencereden "babanıza gidin" diye seslenirken baba sokağın köşesinde "oraya gidin" işareti yapmaktadır. En büyügü 7 yaşında üç çocuk bu tavır karşısında bilinmedik bir yöne doğru koşar. Üç gün sonra Kumkapı'da bir balıkçı sepetinin içinde aç sefil ve perişan halde uyurken bulunurlar.

Sonraki mekânları Gedikpaşa'daki Ermeni Yetimhanesi olur. Hrant Dink kendi hayatını anlattığı mecmualarda yetimhaneye gidişlerini şöyle hikâye ediyor: "İstanbul'a geldikten bir yıl sonra annem ve babam ayrıldı. Üç kardeş ortada kaldık. Bizi dedem götürüp Gedikpaşa Ermeni Yetimhanesi'ne verdi. Ondan sonra hayatım hep yatılı okullarda geçti. Annem okulumuza yakın bir yerde ev kiraladı gelirdi hep görüşürdük. Benim okula gelip işler yapardı hafta sonları çamaşır falan yıkar onlara yardım ederdi. Böylece bize yakın olurdu. Yaslılıklarında annem ve babamı barıştırdık. Ama bu uzun olmadı sonra öldüler."

Hrant Dink'in hayatında dede faktörü on plandadır. Kitap okuyan 7 yabancı dil bilen dedesinden çok şey aldığını söylüyor anılarında Dink: "Benim okuyup sorgulamama bir nebze de olsa dedem sebep olmuştur. Çok okurdu. Ben de kardeşlerimden farklı olarak okumayı seçtim. Kardeşlerim okumak istemediler."

Kardeşleriyle birlikte daha sonra Tuzla'daki Ermeni Çocuk Kampı'na gider Hrant Dink. Artık büyümüştür. Kampa Türkiye'nin değişik yerlerinden Ermeni çocuklar getirilmektedir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'yu karıs karış gezen Hrant Guzelyan isimli papaz Cizre'de Ermeni Varto Aşireti olarak bilinen aşiretin çocuklarını Tuzla'ya getirmek için harekete geçer. Aşiret reisi Siyament Yağbasan ölmüs ve 13 çocuğu ortada kalmıstır. Güzelyan bunlarla birlikte aşiretin 25 çocuğunu alıp Tuzla'ya getirir. Bu çocukların arasından biri kamptaki herkesin dikkatini çeker. En çok da Hrant Dink'in.

Sadece Kurtçe konuşabilen bu küçük kız ileride Hrant'ın esi olacak Rakel'den başkası değildir. Hrant Dink kampta ona sahip çıkar ve Ermenice öğretir.

TKP/ML İÇİN FIRAT ADINI ALIYOR Bu sırada . Bir süre sonra Üsküdar Surp Hac Lisesi yatıl kısmından "disiplinsizlik" gerekçesiyle atılır. Okulunu bitirmek için kaydını Şişli Lisesi'ne aldırır ve buradan mezun olur. Tuzla'ya geri döndüğünde Rakel'in büyüdüğünü görür. Hrant 20 Rakel 14 yaşındadır ve bir yıl sonra genç asıklar evlenir. Nikâhlarını da papaz Hrant Güzelyan kıyacaktır.

Üniversite eğitimi için İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Bölümü'nde okumaya baslar. Bu dönemde yasadısı radikal sol örgütlerle tanısır. Türkiye Komünist Partisi/Marksist Leninist (TKP/ML) çizgisine giren Hrant Dink'in hayatı da adı da bu süreçte değişir. TKP / ML'nin yanında Ermeni gençler TİKKO'nun içinde de bulunmaya başlamışlardır. TİKKO mensubu Armanek Bakırcıyan Hrant'la birlikte Üsküdar Surp Hac Lisesi'nde belletmen olarak görev yapan arkadasıdır. Bakırcıyan'dan sonra Hrant da arkadaşı Stefan'la sol örgütlere katılma kararı alır. Ermeni olmaları işlerini zorlastırmasın diye Hrant Firat; Stefan Murat; Armanek ise Orhan adını alır.

Dağa çıkan ve sonraki yıllarda Ali Ağa kod adıyla Tunceli ve civarında Orhan 1978'de askerî bir operasyon sırasında öldürülür.Fırat adını alan Dink'in Rakel'e olan aşkı onun Orhan'la birlikte dağa çıkmasını engeller. Ama yine de örgüt faaliyetlerini sürdürür.

Hrant Dink Zooloji Bolumu'nu bitirdikten sonra biyoloji felsefesinde akademik kariyer yapmak ister ancak kursu açılmayınca bu isteği yerine gelmez. Bunun üzerine tekrar universite sınavına girip felsefe bölümüne kayıt olur; ama burayı da yarıda bırakır. Hayatına kaldığı yerden devam eder. Askerlikten sonra Hrant Dink iki erkek kardeşiyle birlikte yayınevi ve kırtasiye işine girer. Diğer yandan da esi Rakel ile birlikte yetiştikleri Tuzla Ermeni Çocuk Kampı'nı yönetmeye başlarlar. Anadolu'nun değişik yerlerinden getirilen Ermeni çocukları bu kampta eğitilir.

Kamp değişik amaçlar için kullanıldığı gerekçesiyle 21 yıl sonra kapatılır. Bu kampta yetişenlerden birinin ASALA ile bağlantıya geçtiğinin tespit edilmesi Hrant'in bir sure tutuklanmasına da sebep olur.

Dink yazı yazmaya bazı Ermeni Cemaat gazetelerinde ufak kitap eleştirileri yaparak baslar. Ancak bu işin böyle olmayacağını aynı zamanda Türkiye'deki Ermenilerin sesini duyurmak için 5 Nisan 1996'da haftalık Ermenice-Türkçe yayımlanan Agos gazetesini çıkarır. Dink'e göre Agos Türkiye'nin demokratikleşmesinde önemli rol oynadığı gibi "kayıp Ermenileri" de buluşturuyordu.

Tehcir ile birlikte "emanet cocukların" torunları soyağacında gizlenen gerçekleri ögrenip harekete geçiyordu. Dink konuyla ilgili olarak bir sohbette şöyle diyordu: "Bazen günde 5-6 mesaj alıyoruz. İnsanlar birbirlerini buluyor. Ermeniler her yerden varlıklarını hissettirmeye başlıyorlar. Agos bunda önemli bir araç olduğu için mutluyuz."

Gazetecilikte sivri dil kullanmayı yeğleyen Hrant Dink Agos'ta yayımlanan Ermeni kimliği ile ilgili yazı dizisi nedeniyle Ekim 2005'te Türklüğe hakaretten 6 ay hapis cezası aldı. "Cezam onaylanırsa bu ülkeyi terk ederim." diyen Dink bütün bunlara rağmen Fransa'da "Ermeni Soykırımı'nın inkârını suç sayan yasa tasarısı" karşısında da durmayı bildi. Dink'e göre Ermeni meselesi bu topraklarda oluşmuştu ve yine bu topraklarda çözülmeliydi.

Diaspora tarafından Erivancı olmakla suçlanan Dink diasporanın Erivan üzerinde hâkimiyet kurma isteğini eleştirip bunun yanlış olduğunu savunuyordu."Benim halkım binlerce yıl bu topraklarda yaşadı ama şimdi burada halkım yok kültürüm yok. Bunun adı da soykırımdır." görüşünü savunan Dink'in Kanadalı Ermeni asilli yönetmen Atom Agoyan tarafından çevrilen "Ararat" filmine karşı çıkan Dink "Bu film Türkler ve Ermeniler arasındaki bu sorunun rahat ve olgun bir şekilde konuşulmasına hizmet etmekten uzak." demisti.

Kendisine sorulan Ermenilerin toprak talebi var mi sorusuna Hrant Dink "Evet bizim bu topraklarda gözümüz var ama sahip olmak için alıp götürmek için değil gömülmek için." Demisti.

Bu topraklarda gömülmek isteyen Dink 19 Ocak 2007'de uğradığı alçak bir saldırı sonucu 53 yaşında öldü ve bu topraklara gömüldü .
Düzenleyen VeliBayrak Düzenleme Tarihi: 18-01-2010 23:37

Sukru Topkaya
#2 Mesajı Yazdır
Mesaj Tarihi 24-07-2010 01:12
Üye

Katılım Tarihi: 23.02.10

Sayin Guvendir cok guzel yazmissin eline ve yuregine kalemine saglik. Cok tesekkurler. Rahmetli Hirant Dinkin demeki bilmedigim yanlari varmis. Aydinlattigin icin tesekkur ederim Selam.

talk talk
Atlanilacak Forum:
Sayfa oluşturulma süresi: 0.09 saniye
59,423 Tekil Ziyaretçi